Het menselijke oog is een waarnemingsorgaan / zintuig dat gebruikmaakt van licht om een beeld door te geven aan de hersenen. We ZIEN door een samenwerking tussen de ogen en hersenen.
Lees meerMyopie, hypermetropie en astigmatisme kunnen ook chirurgisch worden behandeld. Op deze manier kan het zicht verbeterd worden zonder bril of contactlenzen.
Lees meerNaarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’ of ‘cataract’ genoemd.
Lees meerGlaucoom is ook bekend als groene staar. Het betreft een aandoening waarbij een verhoging van de druk in de oogbol zonder behandeling een gezichtsvelduitval geeft en uiteindelijk zelfs tot blindheid kan leiden.
Lees meerOogleden zijn de beschermers van het oog en zorgen bij elke knipperbeweging voor een optimale verdeling van de tranenfilm.
Lees meerDoor beweging van mimische spieren in het gelaat ontstaan rimpeltjes in de huid van het gelaat. Als deze rimpels enkel bij spieractiviteit zichtbaar zijn spreken we over dynamische rimpels.
Lees meerLeeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt afgekort als “LMD”. LMD is een aandoening van het netvlies of de achterste bekleding van het oog. Deze laag bestaat uit visuele receptoren en zenuwvezels.
Lees meerScheelzien, loensen, strabisme is een oogafwijking waarbij de ogen niet in dezelde richting kijken. Bij kinderen kan het een aangeboren afwijking zijn of optreden in de kinderjaren.
Lees meer