menu

Bril en lenzen

Maak een afspraak

Het menselijke oog is een waarnemingsorgaan / zintuig dat gebuikt maakt van licht om een beeld door te geven aan de hersenen.

We ZIEN door een samenwerking tussen de ogen en hersenen.

Er zijn 3 kijkafstanden: ver (6m en meer), intermediair (50cm – 1m) en dichtbij (30cm en minder).

Bij een normaal oog / emmetropie komt het licht binnen en worden de stralen gebroken zodat het brandpunt precies op het netvlies valt. U heeft dan geen bril nodig.

Bij een bijziend oog / myopie valt het brandpunt van de stralen voor het netvlies waardoor een wazig beeld ontstaat. U heeft dan een bril of lenzen nodig met negatieve sterkte.

 

Bij een verziend oog / hypermetropie valt het brandpunt van de lichtstralen achter het netvlies waardoor een wazig beeld ontstaat. U heeft dan een bril of lenzen nodig met positieve sterkte.

Bij astigmatisme is de vorm van het oog niet mooi rond maar eerder rugbybal vormig, hierdoor kan het beeld ook onscherp zijn en heeft u brilglazen nodig met cilinder of torische contactlenzen.

Bij ouderdomsverziendheid / presbytie wordt de kwaliteit van het dichtbij zien slechter. Door de leeftijd vermindert de elasticiteit van de ooglens en kan het oog niet goed meer accommoderen. Dit kan worden verholpen met het dragen van een leesbril of een positieve additie toe te voegen aan een reeds bestaande brilcorrectie / multifocale bril.

 

U kunt uiteraard bij Dr. Swinnen terecht voor een voorschrift voor uw bril of lenzen.

Plan meteen een afspraak

Oogarts Pelt

Praktische info

  • Consultaties zijn enkel op afspraak mogelijk.
  • Heeft u een dringend probleem en kan er op korte termijn online geen afspraak worden gemaakt, neem dan telefonisch contact op met ons secretariaat.
  • Indien u met meerdere personen komt, gelieve per patiënt een afspraak in te plannen.
  • Breng uw elektronische identiteitskaart mee.
  • Breng steeds uw brillen mee (vertebril, leesbril, computerbril of multifocale bril) en indien u contactlenzen draagt gelieve de verpakking van de contactlens waar de sterkte op vermeld staat mee te nemen.
Meer praktische info