Het menselijke oog is een waarnemingsorgaan / zintuig dat gebuikt maakt van licht om een beeld door te geven aan de hersenen.
We ZIEN door een samenwerking tussen de ogen en hersenen.
Er zijn 3 kijkafstanden: ver (6m en meer), intermediair (50cm – 1m) en dichtbij (30cm en minder).
Bij een normaal oog / emmetropie komt het licht binnen en worden de stralen gebroken zodat het brandpunt precies op het netvlies valt. U heeft dan geen bril nodig.
Bij een bijziend oog / myopie valt het brandpunt van de stralen voor het netvlies waardoor een wazig beeld ontstaat. U heeft dan een bril of lenzen nodig met negatieve sterkte.
Bij een verziend oog / hypermetropie valt het brandpunt van de lichtstralen achter het netvlies waardoor een wazig beeld ontstaat. U heeft dan een bril of lenzen nodig met positieve sterkte.
Bij astigmatisme is de vorm van het oog niet mooi rond maar eerder rugbybal vormig, hierdoor kan het beeld ook onscherp zijn en heeft u brilglazen nodig met cilinder of torische contactlenzen.
Bij ouderdomsverziendheid / presbytie wordt de kwaliteit van het dichtbij zien slechter. Door de leeftijd vermindert de elasticiteit van de ooglens en kan het oog niet goed meer accommoderen. Dit kan worden verholpen met het dragen van een leesbril of een positieve additie toe te voegen aan een reeds bestaande brilcorrectie / multifocale bril.
U kunt uiteraard bij Dr. Swinnen terecht voor een voorschrift voor uw bril of lenzen.