menu

Cataract

“Laat uw vertroebelde lens vervangen door een kunstlens”

Maak een afspraak

Wat is een "staar" of "cataract"?

Staar of cataract is een vertroebeling van de eigen ooglens.

De ooglens is opgebouwd uit eiwitrijke lensvezels. Deze vezels groeien het hele leven en worden met de leeftijd stugger. Daardoor verliest de lens het vermogen om te kunnen vervormen. Het boller of platter worden van de lens (accommoderen) is namelijk nodig om scherp te stellen bij lezen. Vanaf de leeftijd van 40-45 jaar verliest de lens geleidelijk haar soepelheid en helderheid.

Als de ooglens troebel wordt, zullen de lichtstralen die het beeld op het netvlies vormen in hun verloop gestoord worden en ontstaat een slechter zicht / soort mist / mat glas / moeite met het verdragen van zonlicht / uitstralingen aan lichten ’s avonds / vervagen van kleuren.

Cataract onstaat bij de meeste mensen door ouderdom. In zeldzame gevallen kan lensvertroebeling aanwezig zijn vanaf de geboorte, na verwondingen aan het oog, bij inname van bepaalde medicatie (bv. Cortisonen), bij suikerziekte of bij de ziekte van Steinert.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Een bril of contactlenzen kan deze waas niet wegnemen. Bij een lensvertroebeling of cataract is de enige mogelijke behandeling een operatie.

Wanneer is een operatie aan te raden?
Indien met aanpassing van de brilglazen het zicht niet meer kan worden verbeterd en uw activiteiten negatief beïnvloed worden door het verminderde zicht, raadt uw oogarts een ingreep aan.

Hoe verloopt de behandeling?

De chirurgische ingreep wordt door Dr. Swinnen uitgevoerd in Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik. De operatie vindt meestal plaats onder druppelverdoving. De chirurgische ingreep duurt gemiddeld 10-20 minuten.

Tijdens de operatie wordt na pupilverwijding en onder druppelverdoving een microscopisch kleine incisie gemaakt in het hoornvlies. Via deze toegangsweg kan de lens bereikt worden. De eigen lens wordt na opening van het lenskapsel met een phaco tip in kleine stukken verpulverd en opgezogen.

Vervolgens wordt in het lenszakje de nieuwe kunstlens uit siliconenmateriaal ingeschoven. Deze kunstlens gaat levenslang mee. Na de ingreep dient er onder andere ’s nachts gedurende één week een beschermingskapje op het oog gedragen te worden en zal de patiënt gedurende vier weken druppels moeten gebruiken ter bevordering van het genezingsproces.

De dokter geeft u graag uitleg over de activiteiten die u in de eerste weken na de operatie het beste niet kunt uitvoeren.

Nastaar of vertroebeling van het achterste lenskapsel ontstaat bij iedereen maanden tot jaren na de operatie. Hiervoor is een Yag laserbehandeling geïndiceerd. Deze behandeling kan in onze praktijk plaatsvinden.

Plan meteen een afspraak

Oogarts Pelt

Praktische info

  • Consultaties zijn enkel op afspraak mogelijk.
  • Heeft u een dringend probleem en kan er op korte termijn online geen afspraak worden gemaakt, neem dan telefonisch contact op met ons secretariaat.
  • Indien u met meerdere personen komt, gelieve per patiënt een afspraak in te plannen.
  • Breng uw elektronische identiteitskaart mee.
  • Breng steeds uw brillen mee (vertebril, leesbril, computerbril of multifocale bril) en indien u contactlenzen draagt gelieve de verpakking van de contactlens waar de sterkte op vermeld staat mee te nemen.
Meer praktische info