menu

Ooglidcorrecties

"Last van een overhangend ooglid of wallen? Overweeg dan een ooglidcorrectie"

Maak een afspraak

Oogleden

Oogleden zijn de beschermers van het oog en zorgen bij elke knipperbeweging voor een optimale verdeling van de tranenfilm.

Een ooglid kan door de leeftijd zijn stevigheid verliezen en daardoor ontstaat een afwijkende stand van het ooglid: entropion = het naar binnen trekken van het onderooglid waarbij de wimpers tegen het oog schuren of ectropion = het naar buiten omklappen van het onderooglid.

Daarnaast kan de huid ook haar elasticiteit verliezen, waardoor de bovenoogleden zullen gaan afhangen en er een teveel aan huid / dermatochalasis ontstaat.

Bij ptosis is sprake van een zwakte in de oogspier die verantwoordelijk is om het bovenooglid op te tillen. Dit kan doordat de spier uitrekt of doordat de aanhechting van de spier in het ooglid losraakt, waardoor het ooglid zelf zal gaan afhangen.

Wallen onder de ogen zijn ophopingen van vocht en vet doordat ook daar de weefsels hun stevigheid verliezen.

Al deze afwijkingen kunnen klachten veroorzaken, waaronder: traanogen, geïrriteerde ogen, zware en vermoeide ogen en soms een drukkend gevoel op de ogen.

 

De chirurgische ingreep

Ooglidafwijkingen kunnen operatief hersteld worden. Deze ingrepen gebeuren meestal onder lokale verdoving.

Bij een blefaroplastie is het doel van de ingreep het teveel aan huid en/of vetweefsel te verwijderen.

De oogleden moeten na de operatie nog goed kunnen sluiten. Het is om die reden van belang de oogleden tijdens de operatie niet te strak op te spannen om uitdroging van het hoornvlies te voorkomen.

Bij een ptosiscorrectie wordt het ooglid gelift zodat dit niet meer teveel voor de pupilopening hangt.

Indien de wenkbrauwen gezakt zijn / browptosis is een ingreep via plastische chirurgie nodig.

Dr. Swinnen is bekwaam in het uitvoeren van ingrepen aan de bovenste als ook aan de onderste oogleden. Ook voor louter cosmetische ingrepen kunt u bij haar terecht. De ingrepen worden uitgevoerd in Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik. De dokter geeft u graag nadere uitleg over het verloop van de ingreep.

Plan meteen een afspraak

Oogarts Pelt

Praktische info

  • Consultaties zijn enkel op afspraak mogelijk.
  • Heeft u een dringend probleem en kan er op korte termijn online geen afspraak worden gemaakt, neem dan telefonisch contact op met ons secretariaat.
  • Indien u met meerdere personen komt, gelieve per patiënt een afspraak in te plannen.
  • Breng uw elektronische identiteitskaart mee.
  • Breng steeds uw brillen mee (vertebril, leesbril, computerbril of multifocale bril) en indien u contactlenzen draagt gelieve de verpakking van de contactlens waar de sterkte op vermeld staat mee te nemen.
Meer praktische info